Bims taşı, teknik terminolojide “Doğal Hafif Agrega” olarak nitelendirilmekte olup, “Pomza Taşı”olarak da adlandırılmaktadır. Yöresel adlandırmalar olarak da “Işır taşı, küveki taşı, nasır taşı, topuk taşı, kisir” gibi isimlerle de anılmaktadır. Bims agregası, uluslararası birçok endüstriyel alanda uzun yıllardan beri kullanıla gelmiş volkanik kökenli bir endüstriyel hammaddedir. Ancak, ülkemiz açısından değeri ve önemi son 10 yılda anlaşılmaya başlanmış ve başta inşaat sektörü olmak üzere diğer endüstriyel alanlarda da kullanılmaya başlanılan bir hammadde konumuna gelmiştir. Bims taşı, endüstriyel kullanım açısından; boşluklu, süngerimsi, volkanik olaylar neticesinde oluşmuş, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı, zararsız, uzun ömürlü, ısı ve ses yalıtım özelliği sağlayan, yüksek sıcaklıklara dayanıklı, camsı bir yapıya sahip volkanik bir kayaçtır.
Pomza, bilindiği gibi endüstriyel bir hammadde olarak birçok sektörel alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım, endüstriyel amacına göre ya ana hammadde olarak veya katkı malzemesi biçimindedir. Pomzanın dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanım alanı inşaat sektörüdür. Bununla beraber dünyada pek çok endüstri alanının da temel hammadde kaynağı olmasına rağmen, ülkemizde tekstil sektörü haricindeki diğer endüstri alanlarında durum farklılık göstermektedir. Bu farklılık, ithal-işlenmiş ürün halinde farklı ticari markalar olarak kullanılması, daha pahalı alternatif ürünlerin kullanımı ve kullanım alanlarındaki endüstri dallarına hitap edecek işleme tesisleri ile ilgili yatırımların yok denecek kadar az olmasından kaynaklanmaktadır.
Pomzadan üretilen inşaat elemanları temelde hafiflikleri dolayısıyla produktiviteyi artırdıkları için dünya inşaat endüstrisinde yaygın olarak kullanılırlar. Pomzadan mamul yapı elemanlarının yüksek ısı ve ses izolasyon kabiliyetleri kullanımda tercih sebebi olmuştur. Almanya’da yapı elemanı pazarının %20′sine yakın bir kısmına pomzadan mamul yapı elemanlarının hakim olduğu bilinmektedir. Hammaddenin sadece Neuwied’de bulunması gibi bir dezavantaja rağmen, hammaddesi pomza olan yapı elemanı üreticileri bu pazar payını daima koruyabilmişlerdir.